Musiikkivinkit

Tampere Filharmonian muusikoita voit kuulla orkesterin omien konserttien lisäksi muuallakin. Kyseessä voivat olla orkesterin kamarimusiikkiryhmien tai muusikoiden omat konsertit. Lisäämme tiedot orkesterilta ja muusikoilta tulleiden ilmoitusten perusteella.

Fortuna desperata – kun rutto riehuu

Vokaaliyhtye Lumous ja Fioretto Ensemble, joht. Debra Gomez-Tapio
Kertoja Jukka Virtala

Ti 5.10. klo 19 Pyhän Birgitan kirkko, Lempäälä

Vokaaliyhtye Lumouksen ja Fioretto Ensemblen uusi Fortuna desperata -ohjelma kutoo yhteen oikukkaan kohtalon ja keskiajan ruttoepidemioitten teemoja. Se peilaa ajankohtaisesti myös nykyiseen pandemiaan ja ihmisten kykyyn selviytyä ja löytää toivoa ja jatkuvuutta; erilaisia tukalia kulkutauteja on ollut ihmiskunnan vitsauksena moneen kertaan aiemminkin. Niillä on ollut myös ratkaisevia vaikutuksia yhteiskuntiin: esim. feudalismin kukistumiseen ja keskiluokan nousuun. Ehkä näemme sellaisia nytkin?

Ohjelman keskiössä on Fortuna desperata -laulu, yksi renessanssiajan hiteistä, jota säveltäjät käyttivät materiaalinaan niin vokaali- kuin instrumentaalimusiikissa. Konsertin huipennuksena kuullaan espanjalaisen Rinaldo del Melin säveltämät, renessanssirunoilija Francesco Petrarcan ”Standomi un giorno...” eli kuusi väkevää tuhon näkyä runoelmasta rakastetulleen Lauralle, joka tiettävästi kuoli mustaan ruttoon 1300-luvun Avignonissa. Konsertin juonta kuljettaa näyttämötaiteilija Jukka Virtala. Hän käsittelee monologeissaan nykyisen pandemian ja ruttoepidemioitten aiheuttamaa kärsimystä sekä ihmisten toivoa ja selviytymiskeinoja poikkeusoloissa.

Konsertissa esiintyvät Debra Gomez-Tapion luotsaamat, keskiajan ja renessanssin musiikkia esittävät Fioretto Ensemble ja Vokaaliyhtye Lumous. Lumouksessa laulavat sopraanot Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, altto Elina Aho-Kuusama ja baritoni Lauri Solin. Fiorettossa musisoivat Debra Gomez-Tapio, keskiaikainen ja renessanssiharppu, Janek Öller, nokkahuilut ja säkkipillit sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet ja vasaradulcimer. Konsertin taiteellinen suunnittelu on Debra Gomez-Tapion ja Jukka Virtalan yhteistyö.

Kulttuuritoimituksen konserttiarvostelu Pyhän Marian kirkossa 17.7. olleesta konsertista.

Vokaaliyhtye Lumous ja Fioretto Ensemble. Kuva: Aaro Aho