Matkat

Kaikkiin kotimaan matkoihin ilmoittaudutaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella tai paperisella ilmoittautumislomakkeella, jota on jaossa myyntipisteessä. Täytetyn lomakkeen voi palauttaa myyntipisteeseemme kausikorttikonserttien yhteydessä tai lähettää esimerkiksi sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen matkat@proorchestra.fi, johon voi muutoikin lähettää vastaavat tiedot. Sihteerille voi ilmoittautua puhelimitse numeroon 050 463 5573.

Matkan osallistumismaksu laskutetaan ilmoittautumisajan päätyttyä.

Yhdistyksen matkoja koskevat säännöt ovat seuraavat:

Tulevia matkoja

Kamarimusiikkia ja taidetta Mäntässä

Akseli Gallen-Kallela: Maisema Kuhmosta

Kamarimusiikkia ja kuvataidetta Serlachius-museo Göstassa la 26.10.2019

Matkaohjelma

 • Lounas Autereen tuvan herkkupöydässä.  
  Autereen tupa on vankoista hirsistä rakennettu idyllinen pehtoorin talo taidemuseo Göstan pihapiirissä. 
  Menu
  - Kupillinen samettista kasvissosekeittoa ja paahdettuja kurpitsansiemeniä
  - Sokerisuolattua lohta, maa-artisokkaa ja lipstikkaa
  - Savumuikkukreemiä ja marinoitua kukkakaalia
  - Raikasta vihersalaattia
  - Salaatti grillatusta sydänsalaatista ja kesäkurpitsasta, punaista pestoa
  - Hedelmäistä katkarapusalaattia, mausteista sitruunavinegrettiä
  - Timjamilla maustettua porsaanseläkettä, paahdettuja kauden vihanneksia
  - Sitruunaposset
 • Gösta-museon opastetulla kierroksella tutustumme taidemuseon näyttelyihin kartanossa ja paviljongissa. Kuulemme Serlachiuksen teollisuussuvun vaiheista ja kartanon elämästä. Kartanon klassikot -näyttelyyn on tehty keväällä 2019 uusi ripustus ja Italian nykytaidetta -näyttelyssä on avajaispäivä. Onnen etsiminen on punaisena lankana ryhmänäyttelyssä, joka kokoaa pohjoisen ja eteläisen Italian alueelta yhteen kaikkiaan 14 taiteilijaa. Näyttelyssä Italian nykytaiteen kirjo esittäytyy laajana ja raikkaana, aivan toisenlaisena kuin perinteinen käsityksemme italialaisesta taiteesta antaisi odottaa.
 • Iltapäivällä nautimme päiväkahvit ja tuoreita hedelmiä.
 • Ohjelmassa on aikaa tutustua omatoimisesti näyttelyihin, puistoon ja museokauppaan.
 • Ranskalaisia tunnelmia ja kesämuistoja -kamarikonsertti Gösta-museon Kivijärvisalissa klo 16 - 17.40. 

Lähtö on klo 11.00 Vanhalta kirkolta, Länsilinjat.

Hinta jäseniltä on 105 €, muilta 125 €. Hinta sisältää kuljetuksen, lounaan, iltapäiväkahvin, opastuksen ja pääsyliput. 

Takaisin Tampereella ollaan n. klo 19.15.

Ilmoittautuminen viimeistään 29.9.2019. 


Konserttiohjelma

Eugène Bozza (1905–1991): Claribel
Jarmo Hyväkkö, klarinetti ja Ville Hautakangas, piano

Claude Debussy (1862–1918): Arabesque 1
Ville Hautakangas, piano

George Gershwin (1898–1937) – Igor Frolov (1937–2013): Konserttifantasia oopperan Porgy ja Bess teemoista (mm. Summertime)
Jarmo Hyväkkö, klarinetti, Aleksei Dmitriev, fagotti ja Ville Hautakangas, piano

–   Väliaika  –

Maurice Ravel (1875–1937): Jousikvartetto
FINESTre-jousikvartetti: Kati Tuominen, viulu, Heidi Kuula, viulu, Heili Hannikainen, alttoviulu ja Elina Sipilä, sello

Konsertin juontaa Eija Oravuo ja esiintyjinä on Tampere Filharmonian muusikoita. Yhdistyksemme tukee konserttia.

Miten vangita ainutlaatuinen hetki nuottipaperille tai kankaalle?

Konsertti on saanut inspiraationsa Serlachius-museon kokoelman klassikkoteoksista, erityisesti Claude Monet’n maalauksesta Heinäsuova ilta-auringossa, Helene Schjerfbeckin töistä ja muiden suomalaismestareiden kesäkuvista. Konsertin säveltäjät ovat Claude Monet’n ja Helene Schjerfbeck aikalaisia, joita yhdistävät Pariisi ja impressionismin vaikutteet. Claude Debussy ja Maurice Ravel olivat 1800–1900-lukujen vaihteessa impressionistisen ilmaisun johtohahmoja musiikissa – aivan kuten Claude Monet oli kuvataiteessa. Taiteenalojen välillä oli myös hedelmällistä ”ristivetoa”: esimerkiksi Claude Debussy löysi sävellyksilleen esikuvia runoudesta ja maalaustaiteesta. Lauantaina 26.10. Serlachius-museo Göstassa on siis mahdollisuus kokea, millaisia hetkellisiä vaikutelmia eli impressiota eri taitelijat ovat kuvanneet musiikissa ja kuvataiteessa.

Nuori Claude Debussy sävelsi tunnetun Arabeskinsa samoihin aikoihin kuin Claude Monet maalasi työnsä Heinäsuova ilta-auringossa. Debussy oli syntynyt 1862, kuten myös Helene Schjerfbeck, joka opiskeli ja maalasi Ranskassa useaan otteeseen 1880-luvulla. Säveltäjä, kapellimestari ja viulisti Eugène Bozza tunnetaan erityisesti ranskalaisen puhallinkamarimusiikin taitajana. Yhdysvaltalainen George Gershwin, joka sävelsi jazz-vaikutteista klassista musiikkia, oli kiinnostunut oman aikansa ranskalaisten säveltäjien, kuten Maurice Ravelin musiikista – ja Ravel taas puolestaan jazzista. Gershwin sävelsi 1930-luvulla useiden musikaalien lisäksi suositun Porgy ja Bess ‑oopperan, jonka melodioista tunnetuin on varmasti Summertime. Loistavana sävyjen ja rytmien luojana tunnettu Maurice Ravel sävelsi vain yhden jousikvarteton. Kimmeltävän värikäs teos kuuluu kamarimusiikin hienoimpiin helmiin.

Tervetuloa heittäytymään hetkeen ja näiden teosten alati vaihteleviin väreihin, väreilevään valoon, hurmaaviin melodioihin ja yllättäviin rytmeihin!


Yhteistyössä Serlachius-museot, Tampere Filharmonian ystäväyhdistys Pro Orchestra ry, Tampere ja Pirkanmaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 -hanke ja Tampere Filharmonia. Aikamatka tarujen Intiaan

Bajadeeri: Salla Eerola

Bajadeeri-baletti Suomen kansallisoopperassa la 25.1.2020 klo 14

Bajadeeri on yksi loisteliaimmista 1800-luvun baleteista. Niissä ihannoitiin kaukaista itämaista eksotiikkaa. Bajadeeri sijoittuukin tarunomaiseen Intiaan. Bajadeeri eli temppelitanssija Nikiya, on rakastunut soturi Soloriin. Papiston ylibramiini, joka on itse rakastunut Nikiyaan, juonittelee mustasukkaisuudessaan Nikiayan surmaamisen ja Solor päätyy järjestettyyn liittoon kauniin prinsessa Gamzattin kanssa. Solorin ja Gamzattin vihkiäiset päättyvät kuitenkin kaaokseen, kun raivostuneet jumalat päättävät puuttua tapahtumien kulkuun.

Bajadeeri kannattaa nähdä jo pelkästään Varjojen valtakunta -kohtauksen takia. Nikiyan kuolemasta masentunut Solor polttaa oopiumia ja näkee hallusinaationa kuolleen Nikiyan, joka on Varjojen valtakunnassa, ja balettiryhmä moninkertaistaa hänen hahmonsa. Natalia Makarova, joka on tehnyt kuuluisan muokkauksen kohtauksesta vuonna 1974, on sanonut, että tämä kohtaus on erityisen vaikea balettiryhmälle, koska jokainen liike on tehtävä täysin yhdenmukaisesti.

Musiikin on säveltänyt itävaltalainen balettimusiikin säveltäjä Ludvig Minkus (1826 - 1917). Kauniissa musiikissa on paljon itämaisia sävyjä rumpuineen ja kilistimineen.

Tekijät

Koreografia (Petipan mukaan): Natalia Makarova
Musiikki: Ludvig Minkus
Musiikin sovitus: John Lanchbery
Musiikinjohto: Benjamin Pope
Lavastus: Pier Luigi Samaritani
Puvut: Anna Kontek
Valaistus: John B. Read

Lähtö on klo 10.30 Vanhalta kirkolta, Länsilinjat                      

Pysähdymme matkalla kahvila Laurellissa Hämeenlinnassa, josta voi ostaa itselleen evästä; kahvia/teetä, leivonnaisia, täytettyjä sämpylöitä ym.                                     

Baletti on klo 14 - 17, kokonaiskesto 2 h 50 min, 2 väliaikaa (25 min)                                          

Takaisin Tampereella olemme n. klo 19.30

Ilmoittautuminen viimeistään 16.11.2019

Hinta jäsenille 120 €, ei-jäsenille 145 €