Tapahtumat

Syksyn 2017 jäsentilaisuudet


Kaikki jäsentilaisuudet ovat Tampere-talossa. Tarkista tarkka paikka taloon tullessasi.

Vieraita haastattelee yleensä orkesterin apulaisintendentti Eija Oravuo.

Keskiviikko 25.10. klo 17:30 kierros Tampere-talossa, rajoitettu osallistujamäärä *). Palvelupäällikkö Pekka Mäkisalo kierrättää jäseniä Tampere-talon uusissa tiloissa, liikkeelle lähdetään ala-aulasta. Kierroksen lopuksi voimme keskustella ja antaa hänelle palautetta Tampere-talon toiminnasta. 
Keskiviikko 25.10. n. klo 18:30 orkesterin harjoitus, rajoitettu osallistujamäärä *). Pääsemme kuuntelemaan Hannu Linnun johtamaa harjoitusta ensimmäisen tauon jälkeen ja poistumme yhtenä ryhmänä n. 19:30. Tarkka aloitus- ja lopetusaika riippuu harjoituksen kulusta.   Kokoontuminen ala-aulassa Ison salin vasemman oven lähellä.

*) Kumpaankin keskiviikon 25.10. osioon mahtuu noin 40 henkeä. Ilmoittautumiset molempiin sähköpostilla ilmoittautumiset@proorchestra.fi tai puhelimella 0500 878 038. Jos sinulle tulee este, peruthan ystävällisesti osallistumisesi. 

Torstai 23.11. klo 18 jäsentilaisuus. Vieraana kapellimestari John Storgårds. Hänen jälkeensä soolosellistimme Joona Pulkkinen kertoo musiikkifestivaaleista muusikon näkökulmasta. Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus jäädä keskustelemaan Pro Orchestran toiminnasta. Toivomme palautetta muun muassa jäsentilaisuuksista, myös ideat tulevaksi toiminnaksi ovat hyvin tervetulleita.

FAUNIEN ILTA RAATIHUONEELLA tiistaina 13.2. klo 19

Ohjelmassa

Beethoven: Sonaatti nro 3 Es-duuri viululle ja pianolle
Maurice Ravel: Jousikvartetto
Jouni Kaipainen: Luminoso

Liput 25 €, hintaan sisältyy väliajalla kuohuviinitarjoilu ja mahdollisuus tutustua Raatihuoneen taiteeseen. Myynti Pro Orchestran myyntipisteellä Tampere Filharmonian kausikorttikonserteissa 10.11.alkaen, 21.11. alkaen sähköisesti sekä ovelta tuntia ennen konserttia, mikäli lippuja on jäljellä. Yhteistyössä Tampere Filharmonia, Pro Orchestra ry ja Tampereen kaupunki.

 

Kurkistukset kenraaliharjoituksiin
 

Tule kuuntelemaan orkesterin viime hetken valmistautumista konserttiin. Kurkistuksiin ovat tervetulleita muutkin kuin yhdistyksen jäsenet. Pro Orchestra myy 5 euron hintaisia lippuja (käteinen) Tampere-talon ala-aulassa ennen harjoitusta klo 9.15 alkaen.​ Saliin siirrytään klo 9.45.

Syksyllä 2017 on jäljellä kurkistus perjantaina 1.12., kapellimestarina Santtu-Matias Rouvali.

Kevään 2018 kurkistukset kapellimestareineen ovat

Pe 12.1. Santtu-Matias Rouvali
Pe 16.3. Tung-Chien Chuang 
Pe 20.4. Johannes Gustavsson
Pe 25.5. Santtu-Matias Rouvali

 

Matkat


Kaikkien matkojen ilmoittautumiset tapahtuvat joko sähköpostilla matkat@proorchestra.fi tai puhelimella sihteerille 0500 878 038. Voit ilmoittautua myös myyntipisteeseemme konserttien yhteydessä. 

Yhdistyksen matkoja koskevat hallituksen hyväksymät säännöt.

Kenneth Greve: Kalevalanmaa  / lauantai 13.1.2018

Kansallisooppera, Helsinki lauantai 13.1. klo 19

Kalevalanmaa on Kansallisoopperan ja Kansallisbaletin yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden järkälemäinen suursatsaus, teos Suomen historiasta – ja tulevaisuudesta. Tarina ammentaa tämän maan historian ja kulttuurin merkkipaaluista ja yhdistää rohkeasti eri taidemuotoja keskenään. Siinä kuljetaan muinaisaikojen mystiikasta nykypäivään tuttujen sankareiden matkassa.

Tuomas Kantelinen on koostanut teoksen musiikin, joka muodostaa samanlaisen monipuolisen kokonaisuuden kuin Kalevalanmaan tarinakin. Suomen esihistoriaan uppoudutaan mm. Uuno Klamin tuotannon kautta, ja kohti nykypäivää siirrytään lukuisten suomalaisille tuttujen sävelten ja säveltäjien kuljettamana Sibeliuksesta Värttinään ja viime vuosien hitteihin. Mukana on myös Kansallisoopperan kuoro ja suuri orkesteri.

Esitykseen kuuluu 10-15 min kestävä, tunnelmaan virittävä talokierros Oopperatalon uumenissa. Kierros sisältää portaikkoja ja kapeita käytäviä eikä siten sovellu liikuntarajoitteisille. Kierroksen sijaan on mahdollista virittäytyä tunnelmaan valokuvanäyttelyn avulla.

Matkalle lähdetään lauantaina 13.1.2018 klo 15.30 Vanhalta kirkolta.
Esitys kestää n. 2,5 h ja kotimatkalle lähdetään välittömästi esityksen jälkeen. Bussi odottaa esityksen ajan ja tavarat voi jättää bussiin esityksen ajaksi. Omat eväät!
Virittäytymiskierrokselle lähdetään klo 18.30 Alminsalin lämpiöstä. 
Matkan hinta on jäseniltä 124 €, muilta 134 €.
Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 30.11.2017.  
Paikat ovat 1 parvella riveillä 1-4, lippuja on varattu 35 kpl.

 

G. Meyerbeer: L'etoile du Nord – Pohjantähti / lauantaina 11.11. 

Musiikkitalo, Helsinki, lauantaina 11.11. klo 19.00

Giacomo Meyerbeerin ooppera L'etoile du nord eli Pohjantähti-Polstjärnan valloittaa Suomi 100 -juhlavuonna kansainvälisillä tähtisolisteilla ja nuorilla suomalaisilla lahjakkuuksilla. Vuosina 1854-56 sävelletty hilpeä ranskalainen musiikki kohtaa Karjalan metsät ja Suomenlahden sotatantereet. Kuka voisi vastustaa juopuneiden suomalaissotilaiden sottiiseja ja juhlafanfaareja vuoroin Ruotsin kuninkaalle ja tarpeen tullessa Venäjän tsaarille? Tsaarin huiluopinnot Viipurissa hellyttävät pohjalaisenkin sydämen ja Viipurista kotoisin oleva Katariina laulaa koloratuurilaululla sotaisat viholliset suohon! Tämä ooppera tuo hyvän mielen ja on koko Suomi 100 -juhlavuoden säkenöivin produktio!

Esiintyjinä:

  • Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Sotilassoittokunta
  • Kapellimestari Sakari Oramo
  • Solistit Anu Komsi, Annastiina Tahkola, Anna Palimina, Johanna Lehesvuori, Heikki Kilpeläinen, Herman Wallen, Oliver Kusik

Lähdemme kohti Helsinkiä Vanhan kirkon edestä klo 16.00. 
Matkan hinta jäseniltä 95 €, muilta 105 €.
Ilmoittautumisaika on umpeutunut.

 

Kesällä 2018 lähdemme katsomaan kahta tänä kesänä suuren suosion saanutta oopperaproduktiota:


Mannerheim-ooppera / lauantai 16.6.2018

Mannerheim-ooppera jatkaa Ilmajoella toista kesää. Yhdistys on varannut oopperaan 40 lippua.

Oopperataide syttyy suurista tunteista, vavahduttavista käänteistä, mahtipontisesta ylöspanosta ja lyyrisistä tuokioista, jolloin henkilö pysähtyy pohtimaan tekojaan ja tuntojaan. Niin toimii myös Mannerheim-ooppera. Se näyttää nimihenkilön kliseistä riisuttuna, monisyisenä, toimivana ja tuntevana karaktäärinä. Kansalainen Mannerheim epäilee, pettää ja pelkää, hän uskoo, toivoo ja rakastaa. Mannerheim on poika, mies, isä, sotilas, kelmi, johtaja, erakko ja sankari. Sanalla sanoen: ihminen.

Pääosissa: Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen-Kartano
Vaasan kaupunginorkesteria johtaa oopperan säveltäjä Tuomas Kantelinen
Dramatisointi, lisälyriikka ja ohjaus: Tuomas Parkkinen.

Lähdemme Ilmajoelle Vanhalta kirkolta kello 10.00.  Ooppera alkaa kello 14.00 ja kotimatkalle lähdemme välittömästi oopperan jälkeen.

Matkan hinta jäseniltä 115 €, muilta 130 €.
Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 28.11.

 

Sillanpää-ooppera / torstai 2.8.2018

Sillanpää-oopperan esitykset jatkuvat ensi kesänä F. E. Sillanpään syntymäkodin miljöössä, Myllykolun Kesäteatterissa, Hämeenkyrössä. Sillanpää on ooppera mäkituvan pojasta, joka ponnisti  Nobel-kirjailijaksi dramaattisissa oloissa talvisodan kynnyksellä.  Sillanpää tunnettiin rehevästä elämänleikistään ja suorasukaisista kannanotoistaan synkkenevän ajan merkkeihin.

Sävellys Seppo Pohjola
Libretto Panu Rajala
Ohjaus Marco Bjurström
Taiteellinen johtaja Waltteri Torikka
L
avastus Osmo Rauhala
Musiikki TampereRaw kapellimestarina Petri Komulainen

Yhdistys on varannut klo 19.00 alkavaan näytökseen 45 lippua ja muutama on vielä jäljellä.
Hinta-arvio jäseniltä 90-95€.

 

Menneet tapahtumat

 

Kesä 2017

Musiikkia! Ruovesi, sunnuntaina 02.07., Sofia Magdaleenan kirkko: Kirkastettu yö

Syksy 2017

Keskiviikko 6.9. klo 18 jäsentilaisuus. Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja alttoviulistimme Anni Tiainen-Hammo kertoivat Japanin kiertuevaikutelmia valokuvakoosteen kera. Orkisterin uusista muusikoista esittäytyi käyrätorven äänenjohtaha Aleksi Mäkimattila esitellen samalla soitintaan. Lopuksi jäsenet antoivat aktiivisesti palautettaTampere Filharmonian toiminnasta apulaisintendentti Eija Oravuolle.

Kurkistus kenraaliharjoitukseen 7.9.

Sebastian Fagerlund: Syyssonaatti, lauantaina 30.09.2017, Kansallisooppera

 

 

Jäsentilaisuuksien vieraat koko toiminnan ajalta

 

Pro Orchestran jäsentilaisuuksissa on vieraina alusta lähtien ollut taiteilijoita omasta orkesteristamme ja sen ulkopuolelta sekä muita mielenkiintoisia henkilöitä. Oheisessa luettelossa ovat mukana ulkopuolelta tulleet vieraat sekä orkesterimme ylikapellimestarit. Orkesterin intendentti ja apulaisintendentti ovat haastatelleet vieraitamme ja kertoneet orkesterin kuulumisia. Omat muusikkomme ovat paitsi kertoneet kuulumisiaan myös mm. pitäneet soitinesittellyjä sekä esittäneet pieniä musiikkiteoksia jäsenten iloksi.
 

2017

Lomalinjojen markkinointijohtaja Sari Mäkinen sekä kulttuurivaikuttaja Aarno Cronvall, kapellimestarit Olari Elts ja Santtu-Matias Rouvali, Tampereen Oopperan vastaava tuottaja Suvi Leinonen, tenori Jyrki Anttila, alttoviulisti Ilari Angervo, viulisti Valeriy Sokolov, Tampere Filharmonien neuvottelukunnan puheenjohtaja Martti Silvennoinen ja jäsen Akira Ropo, perkussionisti Martin Grubinger, säveltäjä Hannu Pohjannoro (13.10.2017 mennessä)

2016  

kapellimestarit Anu Tali, Risto Joost ja Klaus Mäkelä, sopraano Johanna Rusanen-Kartano, ohjaaja Kari Heiskanen, tuottaja Mikko Missi, Tampere-talon ohjelmapäällikkö Timo Suomi, huilisti Mikael Helasvuo, sellisti Harriet Krijgh, marimbansoittaja Eriko Daimo ja säveltäjä Pius Cheung

2015

baritoni Tommi Hakala, sellisti Tuomas Ylinen, sopraano Marjukka Tepponen, viulisti Anna-Liisa Bezrodny, kapellimestarit Santtu-Matias Rouvali, Hannu Lintu, John Storgårds ja Eva Ollikainen

2014

koloratuurisopraano Anu Komsi, pianisti Roope Gröndahl, kapellimestarit Jukka-Pekka Saraste, Santtu-Matias Rouvali, Eugene Tzigane, Atso Almila, Osmo Vänskä

2013

kapellimestarit Santtu-Matias Rouvali, Petri Sakari, Susanna Mälkki, Benjamin Schwartz ja Hannu Lintu, kirjailija Maritta Hirvonen, klarinetisti Kari Kriikku, pianistit Johannes Piirto ja Janne Mertanen

2012

pianistit Angela Hewitt ja Arto Satukangas, ondes martenotin soittaja Valerie Hartmann-Claverie, kapellimestarit Hannu Lintu, Sasha Mäkilä ja Roy Goodman, käyrätorvisti Radek Baborak, sellisti Marko Ylönen, klarinetisti Martin Fröst

2011

kapellimestarit Hannu Lintu ja Markus Lehtinen, ohjaaja Tuomas Parkkinen, pianisti Ralf Gothoni, sellisti Han-Na Chang

2010

kapellimestarit Santtu-Matias Rouvali, Anna-Maria Helsing, Pietari Inkinen, Hannu Lintu ja Jaana Haanterä, viulisti Daniel Hope, pianisti Heini Kärkkäinen, basso Matti Salminen

2009

sellistit Marko Ylönen ja Timo-Veikko Valve, harmonikkataitelija Mika Väyrynen

2008

kapellimestarit Jan Söderblom ja Esa Heikkilä, harpisti Xavier de Maistre, säveltäjä Jouni Kaipainen, viulistit Pekka Kuusisto ja Christian Tetzlaff

2007

piananisti Tuomas Turriago, sellisti Anssi Karttunen, viulisti Pekka Kauppinen

2006

kapellimestarit Juha Kangas ja Eri Klas, musiikkijärjestäjä Juha Mononen, sellisti Steven Isserlis, säveltäjä Jouni Kaipainen, viulisti Elina Vähälä

2005

kapellimestari John Storgårds ja Eri Klas, musiikkiarvostelija Pekka Vaajalahti

2004

klarinetisti Kari Kriikku, kapellimestarit Eri Klas, Carlos Spierer ja Atso Almila, pianisti Ronald Brautigam, pianisti Henrik Sigfridson, baritoni Juha Uusitalo

2003

klarinetin yliopettaja Pekka Ahonen, kapellimestarit Carlos Kalmar, Sian Edwards ja Susanna Mälkki, pianisti Kalle Randalu, Pro Orchestran valtuuskunnan puheenjohtaja Martti Silvennoinen

2002

sopraano Nadine Secunde, mezzosoprano Elina Garanca

2001

sopraano Pille Lill, basso Antti Suhonen, koruesittelijä Mari Kotka, kapellimestari Hannu Lintu, pianisti Ralf Gothóni

2000

kapellimestarit Kari Kropsu ja John Storgårds, säveltäjä Usko Meriläinen, huilisti Patrick Gallois, pianistiveljekset Anthony ja Joseph Paratore, kuorokapellimestari Heikki Liimola, basso Jaakko Ryhänen

1999

sopraano Kirsi Tiihonen, pianisti-kapellimestari Olli Mustonen, kapellimestarit Erik Klas ja Wolf-Dieter Hauschild

1998

pianisti Juhani Lagerspetsz, kapellimestarit Sigiswald Kuijken ja Eri Klas, Kaisu Liuhala Tampere-talon ohjelmatoimistosta

1997

viulisti Pekka Kuusisto, kapellimestarit Jean-Jacques Kantorov ja Mikko Franck, säveltäjä Jouni Kaipainen

1996

graafikko Antti Porkka, kapellimestari János Fürst, pasunisti/kapellimestari Christian Lindberg, sellisti Erkki Rautio, viulisti Sergei Stadler

1995

kapellimestari Jorma Panula

1994

kapellimestarit Eero Kosonen ja Antoni Ros-Marba, basso Juha Kotilainen, pianisti Eero Heinonen

1993

kapellimestarit Osmo Vänskä ja Paavo Järvi, sopraano Soile Isokoski, pianisti Jevgeni Kissin, sellisti Jan-Erik Gustavsson

1992

kapellimestarit Ari Rasilainen ja Leif Segerstam, tenori Stephen O`Mara, baritoni Jorma Hynninen, Tampereen oopperan edustajat

 

Tehdyt matkat koko toiminnan ajalta

 

Olemme tehneet vuosittain useita musiikkimatkoja niin kotimaassa kuin välillä ulkomaillekin. 

2017

 Kansallisooppera: Kaija Saariahon Only the sound remains sekä Sebastian Fagerlundin Syyssonaatti; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma (1.10.2017 mennessä)

2016

 4 kpl Musiikkitalo: RSO:n konsertti; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma; Turun linna: Härkätaistelijan rukous Turun Filharmonian pienyhtyeitä; Uudenkaupungin Crusell-viikot

2015

5 kpl: Lahden Musiikkitalo: Sinfonia Lahden konsertti solistina sähköbasisti Lauri Porra; Suomen Kansallisoopera: Richard Wagnerin ooppera Nürnbergin Mestarilaulajat; Webberin musikaali Oopperan Kummitus; Ilmajoen Musiikkijuhlat: Oskar Merkannosta kertova ooppera Elämälle!; Turun Ruissalo: Kansainvälisiä tuulia -konsertti

2014  

6 kpl: Suomen Kansallisooppera: Puccinin ooppera La Bohéme, Richard Strauss ooppera Ruusuritari sekä Modest Musorgskin ooppera Boris Godunov; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma; Kokkolan oopperakesä: Kurt Weillin ooppera Der Silbersee; Kansallibaletti Kenneth Greven ohjaama Lumikuningatar

2013

4 kpl: Suomen Kansallisooppera: Jules Massenet`n Thais; Hämeenlinna: Sinfonia Lahden -konsertti; Ilmajoen oopperajuhlat: Uljas Pulkkisin ooppera Presidentti Urho Kekkosesta; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma

2012

4 kpl: Tampere Filharmonian konsertti Musiikkitalossa; Tapiola Sinfoniettan konsertti Espoossa; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma Sofia Magdaleenan kirkossa; Suomalaisen Barokkiorkesterin konsertti Musiikkitalossa Helsingin Juhlaviikoilla

2011

5 kpl: Turun Filharmonisen Orkesterin puhaltajien konsertti Brinkhallin kartanossa; Kirkko-Soikoon-tapahtuma Johanneksen Kirkossa Helsingissä; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma; Turun Linnan puistossa Karita Mattilan ja Matti Salmisen konsertti; Suomen Kansallisooppera: Juha

2010

4 kpl: Suomen Kansallisooppera: Dvořákin ooppera Rusalka; Ilmajoen Musiikkijuhlat: Ilkka Kuusiston ooppera Taipaleenjoki; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma; Hämeenlinnan verkatehdas: Sinfonia Lahden konsertti

2009

3 kpl: Musiikkimatka Turkuun; Musiikkia! Ruovesi -tapahtuma; Porin Ooppera: Mozartin ooppera Don Giovanni

2008

5 kpl: Suomen Kansallisteatteri: Molierin Oppineita naisia; Tampereen Filharmonian vierailu Kotkaan; Noormarkku: Vierivä Kivi -tapahtuma; Suomen Kansallisooppera: Puccinin ooppera Lännen tyttö; Espoo: Tapiola Sinfonietta ja Olli Mustonen

2007

4 kpl: Suomen Kansalliooppera: Verdin ooppera La Traviata; Mikkelin Musiikkijuhlat; Helsingin Kaupunginteatteri: Brecht-Weillin musikaali Kolmen pennin ooppera; Hämeenlinnan Verkatehdas: Sinfonia Lahden konsertti

2006

2 kpl: Mäntyharjun kirkko: Tampere Filharmonian konsertti; Temppeliaukion Kirkko: Radion Sinfoniaorkesterin Jouni Kaipaisen syntymäpäiväkonsertti

2005

2 kpl: Nivala: Ilkka Kuusiston ooppera Pula!; Lahden Musiikkitalo: Lahden Kaupunginorkesterin konsertti

2004

2 kpl: Porvoon suvisoitto: Jouni Kaipainen Hämärämaassa ja Avantin konsertti; Sibelius-akatemia: klarinetisti Reetta Näätäsen ensikonsertti

2003

3 kpl: Mikkelin musiikkijuhlat: Marinski-teatterin orkesterin konsertti; Jyväskylän Orkesterin ystävät ry:n vieraana Jyväskylän Sinfonian konsertissa; Tukholmaan Kuninkaallinen ooppera: Korngoldin ooppera Die tote Stadt

2002

1 kpl: Kuhmon kamarimusiikkijuhlat

2002

3 kpl: Matkat Ruotsiin ja Viroon sekä Latvia: Riiassa urkukonsertti ja Verdin ooppera Aida, 

2001

5 kpl: Kuhmon kamarimusiikkijuhlat; Lahden Sibeliustalo: Lahden kaupunginorkesteri konsertti; Matka Tarttoon Vanemuine-teatteri: Kahlmanin operetti Montmarten orvokki; Musiikkimatka Krakovaan; Musiikkimatka Tukholmaan Ruotsin Sinfoniaorkesterin konsertti

2000

4 kpl: Lahden Sibeliustalo: Lahden kaupunginorkesterin konsertit (2 kpl); Kuhmon kamarimusiikkijuhlat; Musiikkimatka Riikaan, latvialainen oopperauutuus Zigmar Liepinsin No rozes un asinim, lisäksi Jurmala ja Sigulda

1999

1 kpl: Viron Estonia-teatteri: Mozartin ooppera Don Giovanni

1998

1 kpl: Viron Estonia-teatteri: Verdin ooppera La Traviata

1997

2 kpl: Lahden Ristinkirkko: Lahden kaupunginorkesterin konsertti; Uudenkaupungin Crusell-viikot: Suomi 75 -orkesterin konsertti

1996

1 kpl: Turun Musiikkijuhlat: Turun kaupunginorkesterin konsertti

1995

1 kpl: Finlandia-talo: Helsingin kaupunginorkesterin konsertti

1994

2 kpl: Sysmän Suvisoitto sekä Kotkan Lohisoitto

1993

2 kpl: Aplodit Orkesterille yhdistyksen vieraina Lahden kaupunginorkesterin konsertissa sekä Sysmän Suvisoitto